שיקום הפה הוא טיפול שנעשה במגוון מקרים שונים בהם יש צורך בהשבת התפקוד התקין של הפה. שיקום הפה מאפשר שיקום של השיניים, החניכיים, סגר הפה והלסת ואף ניתן במצבים אסתטיים חמורים. בשיקום הפה בדרך כלל יושתלו שתלים דנטליים. אך האם ניתן לבצע שיקום הפה עם שיניים תותבות? על כך נרחיב במאמר הבא.
שיקום הפה שיניים תותבות- מהו שיקום הפה?
שיקום הפה הוא טיפול בו ניתן לשקם את השיניים, החניכיים או הלסת הן מבחינה אסתטית והן מבחינה פונקציונלית. מדובר במונח המתייחס לתהליכי בנייה מחדש או שחזור של אזורים פגועים בפה, כאשר במרכזם השיניים. שיקום הפה מתבצע על ידי רופא שיניים כללי או רופא שיניים שיקומי. בטיפול זה משולבים טיפול שונים כמו השתלת שיניים, כתרים, גשרים, טיפול בחניכיים ועוד.
שיקום הפה שיניים תותבות- תותבת חלקית
במקרים בהם המטופל יהיה עם חוסר שיניים חלקי או במקרים בהם לא תהיה אפשרות לבצע גשר קבוע על גבי השיניים או על גבי שתלים דנטליים, יהיה ניתן לבצע תותבת חלקית נשלפת. התותבת החלקית תוסיף לחלל הפה את השן או השיניים החסרות לו.
תותבת חלקית עשויה שלד מתכת. השלד ייאחז על השיניים בעזרת ווים ומשענות ויקשר בין שני צידי הלסת, גם במצב בו חוסר השיניים הוא חד צדדי. באזורים בהם חסרות שיניים, השלד בבסיס עם שיניים מחומר פלסטי. השיניים הללו יהיו תואמת לשיניים שבפה מבחינת צבע ונראות. כמו כן, לשלד תהיה תוספת של רכס בצבע חניכיים ורודות.
את התותבת החלקית מייצרים בתהליך הכולל שלבים שונים במרפאה ובמעבדה.
שיקום הפה שיניים תותבת- תותבת שלמה
כאשר כל השיניים בלסת חסרות, יהיה צורך להשתמש בתותבת שלמה. תותבת שלמה תהיה עשויה מחומר פלסטי והיא תשלים את כל השיניים החסרות. כמו כן התותבת השלמה תשלים גם את עצם הלסת שנספגה בעקבות איבוד השיניים. בזכות התותבת השלמה המטופל יוכל לחזור לנגוס וללעוס. כמו כן התותבת מעניקה תמיכה לרקמות הפנים, משפרת את המראה ומאפשרת לדבר ולחייך בחופשיות.
יש לקחת בחשבון שלתותבת שלמה תהיה יכולת אחיזה לקויה, נטייה לתזוזות ואף ניתוק ממקומה במהלך פעולות כמו אכילה או דיבור.
מדוע עצם הלסת נספגת?
כאשר מאבדים את השיניים, הגוף מזהה שהשיניים לא קיימות ומפסיק להעביר לאזור מחוסר השיניים חומרי בנייה ביולוגיים. חומרי בנייה אלה דרושים לעצם הלסת. לכן, לאחר זמן מה בו הלסת לא מקבלת חומרי בנייה ביולוגיים נגרמת נסיגת עצם הלסת והלסת נספגת. נסיגת עצם הלסת גורמת להשלכות אסתטיות ותפקודיות כאחד.
שיקום הפה שיניים תותבות- תותבות נתמכות בשתלים
כפי שציינו, לתותבת שלמה יש חיסרון שבא לידי ביטוי בחוסר יכולת אחיזה תקין. לכן, על מנת להתמודד עם הבעיה הזו ניתן להשתמש בתותבת שנתמכת בשתלים. ההליך מתאים למצבים בהם כל השיניים בלסת חסרות. בהליך זה מותקנים בין שניים לארבעה שתלים בשתי הלסתות. מטרתם של השתלים היא לעגן את התותבת למקומה. בזכות עיגון התותבת לשתלים, ניתן למנוע מצבים של תזוזה מהמקום בעת ביצוע פעולות שונות. טיפול זה נחשב לטיפול פשוט יחסית ובמקרים מסוימים ניתן לבצע את ההליך בפעולה כירורגית אחת.
שיקום הפה שיניים תותבות- באילו מקרים?
שיקום הפה הוא טיפול שמתבצע במקרים שונים ובעקבות סיבות שונות. בדרך כלל השימוש בשיניים תותבות יתבצע כאשר יש חוסר בשיניים או במידה שהן לא מתפקדות כראוי.
במקרים בהם השיניים פגועות ולא מתפקדות כראוי יהיה צורך בשיקום הפה על ידי שיניים תותבות. יכול להיות שהשיניים נשחקו בעקבות תזונה, או עישון, או שהשיניים נפגעו או ניזוקו בעקבות תאונה, טראומה, מחלה כלשהי ועוד. במקרים אלה, יהיה צורך בביצוע שיקום הפה על מנת לסדר את השיניים. בזכות הטיפול השיניים בפה יהיו בריאות, ללא שברים, ללא דלקות, ללא עששת ולא יהיו חסרות שיניים בפה.
שיקום הפה שיניים תותבות- אסתטיקה
שיקום הפה הוא טיפול שמבוצע גם מבחינה אסתטית. במצבים בהם יש חוסר בשיניים, מרווחים בשיניים או צבע השיניים אינו אחיד ניתן לבצע שיקום הפה. על ידי הטיפול יהיה ניתן להביא את הפה לנראות אסתטית, כאשר בדרך כלל ההתמקדות תהיה בלסת העליונה ובקדמת הפה. בזכות הטיפול השיניים יהיו נקיות ואסתטיות, ללא הבדלי צבע, ללא חוסר בשיניים וללא מרווחים. שינוי אסתטי ניתן להשיג גם על ידי שיניים תותבות.
שיקום הפה שיניים תותבות- השתלת שיניים
מלבד לשיניים תותבות לקשישים, כיום ניתן לבצע השתלת שיניים. השתלת שיניים היא טיפול חדשני ומורכב שהפך לאחד הטיפול המובילים. השתלת שיניים למעשה מחליפה את הצורך בשיניים תותבות. בהשתלת שיניים למעשה משתילים שתלים דנטליים בחלל הפה. תפקידם של השתלים הדנטליים הוא להחליף את השיניים הטבעיות. כאשר מבצעים השתלת שיניים, רופא השיניים יקבע את השתלים הדנטליים למקומם ויחבר אותם ללסת. על ידי הטיפול, מראה הפה יהיה טבעי ותתאפשר לעיסה של מזון קשה.
השתלת שיניים מתבצעת בדרך כלל תחת הרדמה מקומית. ברוב המקרים המטופל יוכל לחזור לביתו כבר באותו היום בו התבצעה ההשתלה. קיימים מקרים המצריכים השתלת שיניים תחת הרדמה כללית כמו מחלות קשות, פחד מטיפולי שיניים ועוד. במקרים אלה ניתן לשלב טיפולי שיניים נוספים, במידה שיש צורך, תחת אותה הרדמה. על ידי כך ניתן להפחית את מספר הביקורים למרפאת השיניים. עם זאת יש לקחת בחשבון שלא בכל מרפאה ניתן לבצע הרדמה כללית וחשוב שיהיה את הציוד המתאים ואת הצוות הרפואי המתאים כולל מרדים מומחה.
ישנם מצבים מסוימים בהם לא ניתן לבצע השתלת שיניים. אלה יכולים להיות מצבים בהם יש בעיות מקומיות בלסת, חוסר עצם באופן קיצוני, מחלות כלליות או במצבים בהם המטופל נוטל תרופות שפוגעות בריפוי העצם. במקרים אלה יהיה צורך להסתפק בשיניים תותבות.