יש לא מעט דברים שיכולים לקרות לשיניים שלכם וחשוב לדעת מה הם, כדי שתוכלו לנקוט בצעדים הנכונים לתקן כל בעיה ובעיה. בין אם צריך כתרים לשיניים, טיפול שורש או כל טיפול אחר, הדבר האחרון שכדאי לעשות זה לדחות את מועד הטיפול. במאמר הבא נעבור על כל מה שחשוב לדעת בנושא, המשיכו לקרוא.
ישנם מס' סוגים עיקריים של כתרים דנטליים: כמו למשל כתר שיניים מחרסינה וכתר דנטלי ממתכת, זירקוניה ועוד. בתוך כך, פורצלן (חרסינה) הוא הסוג הנפוץ ביותר של כתר שיניים, מכיוון שהוא נראה טבעי יותר ממתכת ויש לו פחות סיכוי להישבר או להיסדק. כתרים דנטליים מתכת משמשים בדרך כלל רק כאשר לא נותרה מספיק שן לחרסינה, או כאשר השן כבר נחלשה עקב עששת, טראומה או מחלת חניכיים. בדרך כלל, כתרים לשיניים ממתכת כבר פחות מושתלים בימינו אצל מטופלים, אך גם הם עדיין קיימים.
מתי טיפול שורש הכרחי והאם יחייב אחריו השתלת כתר דנטלי?
טיפול שורש הכרחי אם העצב בתוך השן של המטופל נפגעה מזיהום, טראומה או ריקבון. רופא השיניים יסיר את כל החומר הנגוע מבפנים, מתוך החלק הנקרא מוך השן. במובן זה, טיפול שורש הוא הליך דנטלי שבו מסירים את הרקמה הנגועה בתוך השן, ואוטמים את השן כדי למנוע זיהום נוסף. האטימה הזאת מתבצעת, בין היתר, בעזרת כתרים דנטליים. במילים אחרות, כתר לשיניים מהווה בסיס ותמיכה לטיפולי שורש. משמע, בד"כ השתלת כתר דנטלי מתבצעת לאחר טיפול שורש אצל המטופל.
טיפול שורש נחוץ כאשר עיסת השן הזדהמה או הודלקה. אם הזיהום אינו מטופל, הוא עלול להוביל לכאבי שיניים ולבעיות שיניים אחרות. בתוך כך, טיפול שורש לא תמיד מצריך השתלת כתרים לשיניים. זה תלוי אם נשאר מספיק מבנה שיניים כדי לתמוך בכותרת השן. בהתאם לתוכנית הטיפול שלכם, תיקבע ע"י הרופא הדרך הנכונה לשקם את הפה שלכם. במילים אחרות, רופא השיניים יחליט אם יש צורך בהשתלת כתר שיניים או לא, בהתבסס על גורמים שונים כגון סוג השן, גיל המטופל ומצבים נוספים שעלולים להיות בפה.
באילו חלקים בפה עלולים להתפתח זיהומים?
השיניים מורכבות משלוש שכבות: אמייל, דנטין ועיסה. העיסה ממוקמת במרכז השן ומכילה כלי דם, רקמות חיבור, עצבים ותאים המייצרים רוק. לשיניים יש גם שכבה דקה הנקראת צמנטום המכסה את פני השורש. בחלק של העיסה ובחניכיים עצמם, בהחלט יכולים להיווצר מצבים שעשויים לגרום לזיהומים.
מחלת חניכיים (הידועה גם בשם עששת) יכולה להוביל לבעיות בריאות רבות אחרות כולל מחלות לב, שבץ מוחי, לחץ דם גבוה, סוכרת מסוג 2 ועוד. בשל כך, אסור לדחות טיפולי שיניים אם אתם צריכים לעבור שיקום פה, השתלת כתרים בשיניים או כל טיפול רפואי אחר. גם אם אתם חוששים שתצטרכו טיפול שורש, תזכרו שהוא הליך שיניים שניתן לבצע כדי להציל שן מעקירות.
מהו כתר דנטלי ולמה משמש?
כתר דנטלי הוא "כובע" או "כיסוי" המכסה חלק מהשן הטבעית של המטופל. כתרים בשיניים משמשים לחיזוק שיניים שניזוקו או נחלשו עקב ריקבון או פציעה, הגנה על השיניים מפני נזקים נוספים ושיפור מראה השיניים. אנשים רבים מדווחים שההשתלות של כתרים לשיניים אינן כואבות ואינן מלוות באי נוחות.
כמעט תמיד, השלב הראשון בתהליך קבלת כתר שיניים הוא ביצוע טיפול שורש. רופא השיניים יסיר את כל הרקמה הנגועה בתוך השן ולאחר מכן ימלא אותה בחומר שיתקשה לשכבת הגנה הנקראת " סילר אנדודונטי ". סילר זה מונע מחיידקים להיכנס לשן בזמן שהיא מתרפאת. חלק מהאנשים חווים אי נוחות במהלך הליך זה, אך רוב האנשים מגלים שהם מסוגלים לסבול זאת אם יש בכך צורך.
מה עשוי לכלול תהליך של שיקום פה ושיניים?
תהליך של שיקום הפה והשיניים עשוי לכלול מגוון טיפולים, כגון: שתלים, הלבנת שיניים, גשרים בשיניים, כתרים בשיניים, ציפויי חרסינה, השתלת שיניים, התאמת שיניים תותבות ועוד. במילים אחרות, שיקום הפה הוא תהליך הכולל החזרת הפה של המטופל לתפקוד ומראה תקינים. זה נעשה על ידי שחזור בריאות רקמות הפה, השיניים והלסתות.
ניתן לחלק את התהליך לשלושה תהליכים שונים, אך דומים:
1) שחזור התפקוד
2) שחזור צורה
3) שיקום אסתטיקה
בעוד שטיפולים רבים בדרך כלל יכללו השתלת כתרים בשיניים של המטופל, תוכניות טיפול אחרות לא יצריכו טיפולי שורש או כתרים דנטליים. למשל, במקרים שבהם אין מספיק עצם כדי להציל את השיניים. במקרים אלו רופא השיניים עשוי להמליץ על השתלת שיניים תותבות או מלאכותיות.
כתרים דנטליים הם מכשירים או התקנים תותבים, המשמשים לכיסוי השן. הם משמשים לעתים קרובות לשיקום שיניים שנפגעו עקב עששת שיניים, חורים או פציעה. ניתן לייצר כתרים דנטליים מחומרי חרסינה ומתכת, זירקוניום, אפילו זהב ועוד.
ישנן סיבות רבות ושונות לכך שאדם יהיה עשוי להזדקק לכתר דנטלי. לדוגמה, אם יש למטופל שן עם סתימה גדולה או חלל בה, והשן חלשה מכדי לעמוד בעבודות נוספות, אז ייתכן שהמטופל יצטרך כתר דנטלי. אם עצב השן של המטופל נחשף עקב ריקבון או פציעה, אז הדבר ידרוש גם שימוש בכתר דנטלי ברוב המקרים. סיבות אחרות להזדקקות לכתר שיניים עשויות לכלול מקרים בהם השן נשברה בקו החניכיים ולא נשאר מספיק ממנה, מה שיצריך השלמה מלאכותית.
כתרים דנטליים ותעלות שורש, מחלות חניכיים ועוד, הם כל הדברים שאתם עשויים להיות סקרניים לגביהם כאשר תחוו כאבי שיניים, שחיקת שיניים, איבוד שיניים ועוד. אבל לפני שמדברים על תחלואות שונות הקשורות לחלל הפה והלסת, חשוב להבין מהו כתר דנטלי.
מהם כתרים בשיניים?
כתר דנטלי הוא כיסוי בצורת שן המותקן על שן פגומה כדי לגרום לה להיראות שוב כמו חדש. טיפול שורש הוא הליך פולשני המשמש לטיפול במרכז השן או בשורש השן. מחלת חניכיים היא זיהום בפה הגורם לריח רע מהפה ולבעיות אחרות, כולל כאבים ונפיחות בחניכיים.
כתרים בשיניים הם כיסוי המותקן על כל השן או חלק ממנה, כדי להגן על השן מפני נזקים. כתר דנטלי יכול להיות עשוי מתכת, פורצלן או שילוב של שניהם, כמו גם חומרים כמו חרסינה וזירקוניום. הכתר מותקן בדרך כלל על השן כמו כובע והוא מכסה את כל החלק הגלוי של השן.
מהו טיפול שורש ומה הקשר שלו לכתר בשיניים?
טיפול שורש הוא טיפול בעיסה נגועה או פגומה (הרקמה הרכה בתוך השיניים). במהלך הליך זה, רופא השיניים שלכם יסיר את כל העיסה הנגועה מתוך מוך השן. לאחר מכן הרופא ימלא אותה בחומר אינרטי כדי למנוע מחיידקים לצמוח בה בחזרה. בתוך כך, ניתן לציין, כי טיפול השורש הוא הליך דנטלי המסיר הזיהומים השונים בחלק של מוך השן.
לרוב, הליך זה נעשה כדי להציל את השן מזיהום וריקבון. טיפול שורש יכול להיעשות על כל שן, אבל הוא נעשה לרוב על שיניים טוחנות או קדם טוחנות, מכיוון שיש בהן יותר מקום להליך מסוג זה. ברוב המקרים כתרים בשיניים מיושמים בשיני המטופלים לאחר טיפול שורש. זאת, כדי להגן על השיניים ולסייע לטיפול השורש להילחם בנזקי שיניים. במילים אחרות, כתרים בשיניים בד"כ יהוו את טיפול ההמשך לאחר טיפול שורש.
פה בריא חיוני לבריאות כללית טובה?
הפה הוא מערכת מורכבת של מבנים מחוברים זה לזה. זהו השער לגופנו, וקו ההגנה הראשון מפני חיידקים החודרים דרך מזון ושתייה. בכמה מילים מאוד פשוטות, פה בריא חיוני לבריאות כללית טובה. פה בריא הוא חלק חשוב ממערכת החיסון, והוא מסייע בעיכול המזון. כמו כן, פה בריא מספק הגנה מפני עששת, מחלות חניכיים ומחלות פה אחרות. זה מאפשר לנו ליהנות מתזונה בריאה ולנהל אינטראקציות חברתיות מבלי חששות של ריח רע הנידף מהפה.
ואולי הכי חשוב, לפי מחקרים רבים, פה בריא מסייע גם במניעת מחלות לב ושבץ מוחי, סוכרת, מחלות כבד ואפילו סרטן. אם יש לך פה בריא, יש לך פחות סיכוי לחוות את המחלות הכרוניות הללו. לכן, חשוב מאוד לשמור על בריאות הפה על ידי צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטלי באופן קבוע. כמו כן, לשמירה על בריאות הפה, מומלץ לבקר אצל רופא השיניים כל חצי שנה לניקוי ובדיקה מקצועית.
להחזיר את הצורה הטבעית של השן – כתרים בשיניים
הליך כתר דנטלי מחזיר לשיניים שנחלשו עקב ריקבון או פציעה את צורתן הטבעית, גודלן וחוזקן. במובן הזה, כתר מהווה שיקום דנטלי העוטף את כל השן. הוא משמש להגנה על השן מפני נזקים נוספים ולשחזור צורתה הטבעית. השן יכולה להיחלש עקב עששת עמוקה או פציעה אשר עשויה להזדקק לכתר לתמיכה מבנית. כתר משמש גם לכיסוי השתלת שיניים, כאשר יש צורך בכך מסיבות קוסמטיות, או אם השתל זקוק להחלפה.
כתר דנטלי יכול להיות עשוי מחרסינה, מסגסוגות מתכת כמו זהב או פלטינה, או מחומרי שרף מרוכבים כמו פורצלן שהתמזגו למתכת. בעוד שחלק מסוגי הכתרים עשויים חומרים אפורים או לבנים, אחרים מותאמים באופן אידיאלי לצבע השיניים של המטופלים. בפועל, כתרים בשיניים יכולים להחזיר את החיוך הטבעי של המטופל, אבל חשוב לבחור בכתרים הנכונים.
כיצד מתאימים כתרים לשיניים?
כתר נעשה בדרך כלל על ידי צילום השיניים של המטופל ושליחת הצילום למעבדת שיניים כדי שיוכלו ליצור העתק מדויק בחרסינה או מתכת, שיתאים על השן הטבעית של המטופל. לאחר מכן רופא השיניים יצמיד אותו לשן של המטופל בעזרת צמנט דנטלי או חומרי הדבקה אחרים.
הטיפול של כתרים בשיניים אינו כואב והוא זריז, לא משנה באיזה סוג כתר תבחרו. בין אם תבחרו כתר חרסינה, זירקוניה, זהב או מתכת, הטיפול לא אמור להימשך יותר מכמה עשרות דקות בודדות. אם יהיה צורך לחזור לביקורים נוספים במרפאה, המטרה לרוב תהיה להתאים את הכתר בצורה טובה יותר לפיו של המטופל.
טיפים למציאת מרפאת שיניים עבור כתרים לשיניים
עלינו לזכור שיש הרבה מרפאות שיניים בחוץ, כך שיכול להיות קשה למצוא את המרפאה המתאימה לנו ביותר. בין היתר, אנחנו צריכים לעשות את המחקר שלנו ולשאול מסביב כדי לראות מה אנשים אחרים חושבים. כמו כן, חשוב לקחת בחשבון את הניסיון של רופאי השיניים, איכות עבודתם והמיקום. במרפאת שיניים טובה יהיה רופא שיניים בעל ניסיון בטיפול בכתרים לשיניים. כמו כן צריך להיות לו צוות מנוסה שיבטיח שתקבלו את הטיפול הטוב ביותר שאפשר.
בסופו של דבר, הדרך הטובה ביותר למצוא מרפאת שיניים היא לשאול את החברים והמשפחה שלכם למי הם הולכים. אתם יכולים גם לחפש באינטרנט את רופא השיניים הטוב ביותר באזור שלכם, כאשר חלקם יפעילו גם מרפאות שיניים פרטיות. ייתכן שיהיה צורך בכתר דנטלי מכיוון שקיימת בעיה בשיניים, כגון: – שן שבורה – שן רקובה – שן שבורה ועוד. כך או כך, תמצאו את רופא השיניים שיכול להציע את תוכנית הטיפול הכי מותאמת למצב האישי שלכם.
מה עוד כולל שיקום הפה והשיניים?
בשורה התחתונה, שיקום הפה הוא תהליך של שיקום תפקוד ומראה הפה בעקבות פציעה, מחלה או מוגבלות, מחלות חניכיים ועוד. זה יכול להיות תהליך ארוך ויכול לכלול מומחים רבים ושונים, כאשר למומחים בתחום זה יהיה לרוב תואר ברפואת שיניים, כירורגיית שיניים, יישור שיניים או כירורגיית פה ולסת.
אם יש צורך במומחה נוסף, המומחה יעבוד עם רופא השיניים של המטופל על מנת לפתח תוכנית טיפול הכוללת החזרת השיניים והחניכיים של המטופל לתפקודם ולמראה הרגילים. כמו כן, ייתכן שיצטרך המטופל ללבוש או להרכיב מכשיר דנטלי כגון פלטה או תומכים בזמן שהוא עובר טיפול שיקום פה ושיניים.
אילו סוגי כתרים בשיניים קיימים ומה היתרונות שלהם?
ישנם סוגים רבים של כתרים זמינים עבור מטופלים. כתרי מתכת למשל, בד"כ עשויים מסגסוגת מתכת כגון זירקוניום, זהב או פלטינה ומשמשים ממגוון סיבות. כתרים אלו משמשים לרוב לשיקום שיניים שהתפרקו עקב עששת או שיניים שנחלשו משחיקה. ניתן לעצב בקלות סגסוגות מתכת אלו, כך שיתאימו לצורת השן של המטופל והן גם מספקות בסיס חזק לחיבור חומר מילוי כגון שרף מרוכב או חרסינה.
תרכובת מתכת היא מיזוג של סגסוגות מתכת עם חומרים אחרים כגון פורצלן, חרסינה ועוד. זירקוניום הוא אופציה מצוינת עבור אנשים הסובלים מאלרגיות למתכות, בעוד שכתר מתכת בד"כ כבר פחות נפוץ בימינו. כתרי מתכת עשויים חרסינה הם חזקים ועמידים. הם יכולים להחזיק מעמד שנים רבות. חרסינה וזירקוניום הם סוגי החומרים הנפוצים ביותר בשימוש בכתרים דנטליים, אם כי כתרים אלו אינם זולים ויכולים להגיע עד לסכומים של כ-4,000 ₪. כמו כן, ניתן להשתמש בתרכובות זהב ומתכת כאשר לשן יש סתימה גדולה או חלל שיש לתקן. כתרים זמניים עשויים בדרך כלל מפלסטיק או פורצלן ומחזיקים מעמד בין שבוע לשישה חודשים, בהתאם לסוג החומר הנבחר. כתרים קבועים עשויים בדרך כלל מחרסינה, אך יכולים להיות עשויים גם מזהב או מסגסוגת מתכת בהתאם להעדפת המטופל והמלצות הרופא.