אנשים רבים, בעיקר בגילאים מבוגרים מתמודדים עם נשירה ואיבוד של שיניים. נשירת השיניים נוצרת עקב גורמים רבים (תחזוקה קלוקלת של השיניים במשך השנים, מחלות, גנטיקה ועוד).
ברוב המקרים השיניים נושרות עקב נסיגת חניכיים ודלדול העצם, דבר המחליש את אחיזת שורש השן בעצם עד לנשירתה.
הטיפול הטוב ביותר לשיקום הפה לאחר נשירת שיניים הוא השתלת שיניים. לעתים על מנת לבצע השתלת שיניים יש צורך לבצע הרמת סינוסים.
השתלת שיניים מהי
השתלת שיניים הוא הטיפול החדיש והמתקדם ביותר לשיקום הפה במצבים של נשירת שיניים.
נשירת שיניים פוגעת באופן משמעותי באיכות חייהם של הסובלים מהבעיה. בראש וראשונה מי שסובל מנשירת שיניים מתקשה לאכול, בעיקר מזון מוצק וקשה. אם הבעיה איננה מטופלת עלולה להיפגע תזונתו של החולה.
בנוסף נשירת שיניים פוגעת במראה החיצוני, היא מבגרת ואיננה אסתטית.
בעבר, נהוג היה להתקין לאנשים שאיבדו את שיניהם פלטה על החניכיים. הפלטה הינה מבנה המולבש על החניכיים, הפלטה איננה מקובעת לפה, יכולה לזוז ממקומה ואף לצאת מהמקום ולכן אינה נוחה. עקב ארעיותה חודר מתחתיה לכלוך, היא אינה נוחה לאכילה, ואינה מספקת מענה מספק לבעיה.
השתלת שיניים לעומת זאת, הינה פתרון של שיניים תותבות קבועות אשר אינן זזות ממקומן אלא מקובעות לעצם באמצעות ברגים. השיניים נראות ומרגישות כשיניים טבעיות לכל דבר.
כיצד מתבצעת השתלת שיניים?
במסגרת השתלת שיניים מושתלים לעצם דיבלים. לתוך הדיבלים האלה מבריגים שיניים מלאכותיות בעזרת ברגים. כך הופכות השיניים להיות שיניים קבועות ויציבות בתוך הפה, ומרגישות כשיניים טבעיות לכל דבר.
ישנן שתי שיטות להשתלת שיניים:
השתלת שיניים רגילה: בשיטה זו, לאחר שהדיבלים מושתלים בעצם, יש לחכות תקופה מסוימת עד שהשתל ייקלט היטב בתוך העצם, רקמה של תאים חדשים תעטוף אותו, ורק אז ניתן יהיה להשתיל את השיניים הקבועות.
השתלה מסוג זה כרוכה בחיתוך החניכיים ובכאב לאחר הטיפול. כמו כן בתקופה שלאחר ההשתלה מורכב על השתל גשר זמני אותו ניתן יהיה להחליף בגשר קבוע לאחר החלמת המקום.
השתלת שיניים ממוחשבת: השתלת שיניים ממוחשבת בנויה על צילום CT חדשני. הרופא מתכנן את השתלת השיניים על גבי הצילום הממוחשב. כך הוא יכול לכוון את הקידוח במקומות המדויקים בהם הוא יהיה נחוץ. בצורה כזו אין צורך בחיתוך הבשר. ההשתלה מתבצעת בצורה מדויקת ומהירה וכרוכה בהרבה פחות כאבים. גם תקופת ההחלמה מהירה וקלה יותר.
מהי הרמת סינוסים?
על מנת שניתן יהיה לבצע השתלת שיניים יש צורך בעצם חזקה, רחבה וגבוהה מספיק אשר ניתן יהיה לבצע בתוכה בצורה יציבה את ההשתלה, ואשר ההשתלה תיקלט ותחזיק בה מעמד.
מכיוון שרוב ההשתלות מתבצעות אצל אנשים מבוגרים עקב נזק שנגרם לעצם וגרם לנשירת השיניים, הרי שפעמים רבות העצם אינה טובה מספיק להשתלה.
בחלק גדול מהמקרים הדבר נובע משחיקה והצטמצמות של העצם. כאשר העצם נשחקת ומצטמצמת גדל חלקם של הסינוסים, שהם חלקים רכים הנמצאים בין העצמות. כאשר העצם נשחקת הסינוסים מתרחבים ותופסים את מקומה של העצם החסרה. הסינוסים, בהיותם רכים, אינם מתאימים להשתלת שיניים.
במסגרת הטיפול של הרמת סינוסים מוחדר תחליף עצם לחלק שבין העצם לסינוס. באופן כזה הסינוס מורם והעצם מקבלת מחדש את הגודל והנפח הדרוש.
החומר שמוחדר בין העצם לסינוס כולל בדרך כלל עצם כתושה. במהלך החודשים שלאחר ההשתלה הגוף מזהה את העצם הכתושה כעצם רגילה, וסביב השתל נבנית עצם באופן טבעי . רק לאחר 8 חודשים ניתן יהיה לבצע השתלת שיניים בעצם החדשה.
הרמת סינוסים, אם כן, הינה טיפול תומך להשתלת שיניים במקרים של מחסור בעצם.