שן חסרה עלולה להיות מנת חלקם של רבים, בין אם עקב שבר בשן קיימת, מחלה דנטלית, מוות של השן עקב הזנחה או כל סיבה אחרת. השורה התחתונה היא שמדובר בבעיה שמשפיעה לרעה על האדם מבחינה אסתטית ופונקציונלית כאחד: החל מפגיעה במראה של הלסת ועד לקושי בביצוע פעולות בסיסיות דוגמת אכילה או דיבור. הבעיה עלולה להחמיר עם הזמן בהיעדר טיפול, כאשר חוסר השן עלול להביא להזזה של השיניים הסמוכות לה, לאבדן עצם הלסת באותו אזור ולסיבוכים אחרים שהטיפול בהם לאחר מכן צפוי להיות מורכב פי כמה.
השאיפה של האדם שחווה אבדן של שן בודדת בוודאי תהיה לפתור את הבעיה במינימום מאמץ ועם כמה שפחות סיכונים עבור הלסת והשיניים האחרות הקיימות. האם המפתח להצלחה נמצא בהליך שיקומי בשם "גשר מרילנד"? בכתבה הבאה נסקור את הטיפול ומאפייניו, במטרה לספק תשובה לשאלה.
מהו גשר מרילנד? ומתי הוא יכול לעזור?
מטרת העל של הטיפול הדנטלי גשר מרילנד היא להשלים שן חסרה בלסת מבלי שיש צורך בביצוע של פעולות מורכבות דוגמת השתלת שיניים או השחזה של השיניים הממוקמות בסמוך למקום בו נמצאת השן החסרה. המדובר בגשר מתקדם שאינו מבוסס על כתרים בשיניים הסמוכות, בניגוד לרוב סוגי הגשרים האחרים, ולכן ההרכבה שלו נחשבת לפשוטה יותר.
גשר מהסוג הזה כולל שן מלאכותית, המודבקת לאזור המיועד בלסת (או למעשה – לשיניים הנמצאות משני צדי האזור) באמצעות "כנפיים" מיוחדות. הכנפיים עשויות להיות מוכנות ממתכת או מזירקוניה, כאשר לכל בחירה יש מאפיינים ויתרונות משלה. כנפי המתכת נוטות להיות דקות ועמידות יותר כאשר מבצעים את המלאכה על פי הספר, בעוד שכנפי הזירקוניה הן עבות ונחשבות לנאות יותר מבחינה אסתטית.
הטיפול עצמו נחשב לפשוט באופן יחסי, כאשר בדרך כלל לא נדרש אלחוש מקומי של האזור במהלך פרק הזמן של הכנת השן. הטיפול מתאים לאחוז רחב של אנשים באוכלוסייה, כולל קבוצות אשר טיפולים אחרים עלולים להתאים להן פחות (לדוגמה, צעירים אשר לשכת המוך שלהם רחבה).
גשר מרילנד: זמני או קבוע?
בין הטיפולים השונים של גשרי מרילנד ניתן להבחין באופנים שונים, כאשר אחת האבחנות העיקריות היא פרק הזמן בו התוצאות אמורות או לכל הפחות עשויות להישמר. ניתן להרכיב גשרים ארעיים יותר, שיספיקו עד אשר יתבצע טיפול מורכב יותר לשיקום מאסיבי יותר של השן: למשל בתקופת ההמתנה לשיקום שתלים קבוע, או כפתרון חירום זמני.
מן העבר השני של המשוואה, ניתן להרכיב גשר המספק פתרון לפרק זמן ארוך יותר. גשרי מרילנד קבועים (יש שיטענו חצי קבועים – מכיוון שהשרידות שלהם נמוכה מעט בהשוואה לגשרים "רגילים") עשויים לספק מענה לפרק זמן ממושך העומד על כמה שנים. זהו לא פתרון קבוע, אבל כן כזה אשר בכוחו לספק שקט נפשי לתקופה ראויה.
מה באשר למחירו של גשר מרילנד?
אי אפשר לספק תשובה חד משמעית לשאלת העלות, שכמו כל טיפול דנטלי תלויה בשורה ארוכה של משתנים: רמת המקצועיות והמוניטין של הרופא שמבצע את הטיפול, מורכבות המקרה (פונקציה של מצב הפה וחומרת הבעיה), החומרים בהם נעשה שימוש וכן הלאה. בדומה לטיפולים דנטליים אחרים, גם כאן חשוב לבדוק היטב את מאפייני המטפל והשירות שהוא מציע לפני שמחליטים להיעזר בשירותיו: מחיר זול עלול להתברר כיקר מאוד כאשר הוא מצביע על איכות נמוכה של הטיפולים.
באופן השוואתי, אפשר לראות שבהרבה מאוד המקרים גשר מרילנד יהיה זול בהשוואה לסוגים אחרים של גשרים. אולם זהו רק חלק קטן מאוד ממכלול השיקולים שיש לקחת בחשבון לפני שמחליטים באיזה טיפול מעוניינים.